top of page
  • Obrázek autoraKaruṇā Sevena

Novinky a program Karuṇā Sevena na rok 2023

Milý přátelé,

doufám, že se máte dobře a jste zdraví i v tomto sychravém počasí. Tento rok se pomalu blíží ke konci a ten nový velmi brzy začíná a my jsme pro vás opět připravili širokou a bohatou nabídku programu a novinek z Karuṇā Sevena na rok 2023 - viz informace níže.

Děkujeme všem, co jste přišli spolu s námi oslavit svátek Kaṭhina, přinesly dary a spolupodíleli se na přípravách. Oslava se velmi povedla.

Máme pro vás připravenou širokou nabídku aktivit a program na příští rok 2023. Zájemci se mohou již nyní přihlašovat, počet míst je kapacitně omezen. Proto neváhejte, letošní kurzy jsou již plně obsazeny.

Před každým pobytem a návštěvou ārāmy Karuṇā Sevena je důležité se dobře seznámit s chodem kláštera a jejími pravidly. Podrobnosti naleznete ZDE.

Cesta na Srí Lanku


Tak jako každoročně, i letos pojede ctihodná bhikkhunī Visuddhi v zimě na Srí Lanku. Chystá se strávit čas ve svém domovském klášteře u svých seniorních mnišek a u svého učitele bhante Pemasiriho. Její učitelé na tom nejsou nyní zdravotně nejlépe, proto by jim ctihodná byla ráda na blízku. Také by ráda opět pomohla lidem v nouzi. Situace na Srí Lance je stále krizová.


Zde se dozvíte více o naší mnišce Ctihodné bhikkhunī Visuddhi

Možnosti obdarování

  • Pokud máte zájem přispět ctihodné Visuddhi na letenku a dopravu po Srí Lance, své finanční dary můžete posílat na náš účet Karuna Sevena: 6855804001/5500

  • Pokud máte zájem obdarovat mnišky a znevýhodněné rodiny na Srí Lance, své finanční dary zasílejte na náš účet Suriya Lamai: Bankovní účet: 6855679001/5500

  • Pokud máte zájem zaslat hmotné dárky pro mnišky, pošlete je na naši adresu: Karuna Sevena, Slezská 3, Prostějov, 796 01 (více podrobností vám zašleme po mailu)

Dhamma dāna od ctihodné bhikkhunī Visuddhi


1. Ctihodná pro vás připravila nové webové stránky. V poslední době mnoho z vás projevilo zájem o kurzy meditace smrti a mettā. Zde se více dočtete o těchto způsobech praxe:


2. Základní texty theravādového učení jsou obsaženy v tzv. v pālijském kánonu, nejstarším známém souboru buddhistických textů, sepsaném na Srí Lance v polovině prvního století př. n. l. v jazyce pāḷi. Níže naleznete bohatou knihovnu těchto raných buddhistických textů:


3. Pālijský termín kamma doslova znamená čin nebo konání. Jakýkoliv druh volní činnosti, ať duševní, slovní nebo fyzické, je považován za kammu. Zahrnuje vše, co je obsaženo ve frázi „myšlenky, slovo a skutek“. Obecně řečeno, všechny dobré i špatné činy tvoří kammu. Ve svém nejvyšším smyslu kamma znamená veškeré morální i nemorální chtění. Bezděčné, neúmyslné nebo nevědomé činy, i když technicky skutky, netvoří kammu, protože chtění - nejdůležitější faktor při určování kammy, je nepřítomen.

"Všechny živé bytosti mají kammu jako své vlastnictví."

4. Uposatha je buddhistický svátek, který se slaví od Buddhových dob (600 let př. n. l.) a který buddhisté dodržují dodnes. Buddha učil, že den uposatha slouží k "očištění poskvrněné mysli", což vede k vnitřnímu klidu a radosti. K meditaci jsou často přitahováni lidé intelektuálního typu. Jejich velkou potřebou je zpomalit svou mysl, zastavit zbytečné kolo spekulací a komentářů, aby mohla vstoupit do stavu klidu, ze kterého mohou pozorovat, jak věci skutečně jsou, osvobozeni od mylných představ a předchozích soudů. Ti, kteří jsou přirozeně oddaní, naopak riskují, že tím nic nezmění, že s tímto stavem zůstanou spokojeni. Samotná praxe oddanosti však nestačí. Pro prohloubení pokroku v Buddhově učení je meditace nutná. Ve skutečnosti jsou náboženské praktiky učebními pomůckami, které poukazují na nutnost se zcela tomuto tréninku věnovat. Z tohoto důvodu mohou náboženské praktiky být oceňovány i intelektuálními typy. Tento způsob porozumění slouží k posílení motivace a připomíná nám tím nejjednodušším způsobem to, co by mělo být pro naši mysl prvořadé. Jsou názornou lekcí, kterou bychom měli stanovit na samém začátku naší meditační praxe.

Mikulášská akce!

Centrum Lotus pořádá s mniškou ct. Bhikkhunī Visuddhi mikulášskou akci- Daruj telefon na Srí Lanku!

  • Máš doma funkční telefon, co ti leží v šuplíku?

  • Chceš koupit telefon lidem, kteří ho opravdu potřebují?

  • Darované a zakoupené telefony odveze osobně ct. Bhikkhuni Visuddhi na Srí Lanku.

  • Finanční prostředky zasílej na transparentní účet s 5369855001/5500 do 5.12.2022. POZOR, uveďte VS 108108!

  • Funkční telefony osobně po domluvě nebo poštou na adresu František Lomský, Roztylské sady 1103/4, Praha 4 (manažer Centra Lotus) do 5.12 2022

  • Mikulášská akce končí 5.12. 2022

Děkujeme dárcům a všem přejeme hezký podzim

Připravujeme pro vás další knihy a audio nahrávky. Ctihodná Visuddhi právě dokončuje další knihu, která by měla vyjít v příštím roce. Ostatní Dhamma knihy jsou pro vás k volné distribuci a naleznete je u nás v ārāmě Karuṇā Sevena, kde si je můžete vyzvednout při vašich pobytech na kurzech.

Nyní je též možné přehrávat naše audio nahrávky na různých streamovacích službách.


Zde jsou odkazy na streamovací služby:

Spotify: ZDE

- Chůze po laně: ZDE - Majjhima nikaya: ZDE

Apple podcast: ZDE

Google podcast: ZDE

Castbox: ZDE

PodBean: ZDE

Sociální sítě - Facebook a Instagram

Více informací o našem programu aktivit na rok 2022 naleznete samozřejmě na našem webu a v kalendáři.


Taktéž pravidelně doplňujeme informace na sociálních sítích Facebook a Instagram, takže vám již neunikne žádná důležitá událost, zpráva, zajímavost apod.


Přejeme vám poklidné podzimní dny a pevné zdraví.

S přátelským pozdravem

Karuna Sevena

50 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page