top of page
  • Obrázek autoraKaruṇā Sevena

SOS Srí Lanka - poslední informace


Současná situace na Srí Lance se zhoršuje v důsledku politických nepokojů po několika protivládních protestech. Demonstrace zesílily po ruské invazi na Ukrajinu, protože tato událost způsobila celosvětový nedostatek ropy a potravin. V květnu odstoupil premiér a protesty pokračovaly.

V současné době se země potýká s nejhorší hospodářskou krizí od získání nezávislosti v roce 1948, což tvrdě dopadá na srílanské obyvatelstvo, které se potýká s nedostatkem potravin, léků a finanční nestabilitou.


Situace tvrdě zasáhla i mnišky, kterým se nedostává takové podpory jako mnichům. Přesto se bhikkhunī saṅgha na Srí Lance snaží přežít a poskytovat co největší pomoc místní komunitě. Mnišky v klášteře Sakyadhita na okraji Kolomba poskytly místním rodinám a zejména dětem potraviny, mléko, školní potřeby a další základní potřeby. Mnišky také poskytly část potravy pouličním psům a dalším zvířatům, která trpí hladem a jsou často nemocná. Spousta těchto darů pochází z projektu Suriya Lamai Karuṇā Sevena a ctihodné bhikkhunī Visuddhi. Ctihodná bhikkhunī Visuddhi má ve skutečnosti velmi úzké vztahy s mniškami v klášteře Sakyadhita. Strávila s nimi mnoho let a jsou její saṅgha.

Centrum je nejen klášterem mnišek, ale působí také jako charitativní organizace v této oblasti a je jedním z hlavních center pro ordinování a trenink mnišek na celém světě. Kromě charitativní činnosti mnišky z kláštera Sakyadhita organizují a zapojují se do vzdělávacích programů s místní komunitou. Například začátkem května uspořádaly úklidovou akci, učí také děti, jak je důležité pečovat o životní prostředí a jak životní prostředí i zvířata také trpí. Místní děti se s mniškami několikrát zapojily do sázecích aktivit. Společně se scházejí a sázejí stromy a květiny.

To ale není všechno. Mnišky uspořádaly v klášteře Sakyadhita mezináboženský dialog a pozvaly muslimské, hinduistické a křesťanské představitele k obřadu dāny (obdarování).

Po něm následovalo pozvání muslimských představitelů do jejich klášterů.

Pokud si přejete darovat nebo provést nějakou dānu, je to ta správná chvíle. Váš dar by také mohly přímo na Srí Lanku, bez jakéhokoli bankovního převodu, přivézt studenti ctihodné bhikkhunī Visuddhi,  která se chystá v červenci spolu s nimi navštívit svou Saṅghu na Srí Lance a pomoci lidem v nouzi. Vaše dary by také mohly být předány do jiných oblastí v zemi, protože mnišky v klášteře Sakyadhita mají silné vazby s dalšími centry po celé zemi. To znamená, že naše podpora bude moci zasáhnout velmi vysoký počet lidí po celé Srí Lance.


"Vzrůstají zásluhy toho, kdo dává. Kdo se kontroluje, nehromadí nenávist. Ten, jenž je schopný, odhazuje zlo - díky odstranění vášně, nenávisti a zaslepenosti je odpoután." - DN 16

Zde najdete další informace o možnostech dárcovství:

https://cs.karunasevena.cz/donation-options




120 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page