top of page
  • Obrázek autoraKaruṇā Sevena

Zprávy o situaci na Srí Lance - informační zpravodaj

Aktualizováno: 21. 8. 2021

SOS výzva o pomoc - Srí Lanka. Aktualizace projektu

Projekt Suriya Lamai, SOS výzva o pomoc - Sri Lanka, začal před dvěma týdny, 1. června a díky všem dárcům jsme byli schopni poskytnout podporu celé řadě rodin.

Projekt jsme zahájili darováním základních potřeb a rádi bychom v podpoře srílanských rodin pokračovali. Nyní je ale čas na další důležitý krok.



Ventilátory (dýchací přístroje) jsou součástí základního vybavení nemocnic a pomáhají nyní zachraňovat lidské životy. Čím více ventilátorů a lékařského vybavení můžeme poskytnout, tím lépe. Tyto položky jsou na Srí Lance nákladné a je jich nedostatek.

Co je nejvíce potřeba?

  • Potravinový balíček pro 1 rodinu na měsíc - 1 000 Kč / 40 EUR

  • Potravinový balíček pro 1 rodinu na týden 250 Kč / 10 EUR (rodina = 4 členové)

  • Balíček léků pro 1 rodinu – 350 Kč / 12 EUR (léky proti bolesti, antihistaminika, nosní sprej, Immodium, náplasti, obvazy)

  • Sada ochranných pomůcek - 175 Kč / 6 EUR (dezinfekční gely, respirátory, ochranné rukavic)

  • Dýchací přístroj – ventilátor (ResMed Lumis 100) - 47 250 Kč / 1.856 EUR

Již se nám podařilo shromáždit dostatek finančních prostředků na nákup jednoho dýchacího přístroje pro místní nemocnici. Cílem je poskytnout co nejvíce ventilátorů v co nejkratším čase. S naší pomocí budou moci nemocnice využívat nejmodernější technologie v lékařské oblasti k záchraně co nejvíce životů.


Drastický nárůst infekcí Covid spolu s ekologickou katastrofou, v důsledku výbuchu nákladní lodi, srazily Srí Lanku k zemi. Populace nyní potřebuje pomoc více než kdy jindy a jediným způsobem, jak můžeme pomoci, je poskytnout v tomto období strádání vše, co lidé potřebují, aby byly pokryty jejich základní potřeby, byli zdraví a mohli žít důstojně.


Suriya Lamai je v první linii.

Malá změna pro svět je největší změnou pro člověka.


Děkujeme

V neposlední řadě DĚKUJEME každému z vás, kteří jste darovali i ten nejmenší dar. Každá pomoc je opravdu velký dar, bez vás by tento projekt nemohl existovat.

Pomůžete i tím, že budete informace o projektu sdílet s přáteli. Děkujeme také vám, kteří jste si našli čas a myslíte na lidi na Srí Lance, kteří trpí a sdílíte s nimi vaše zásluhy.

Ať jste všichni šťastní.



Zprávy ze Srí Lanky



Aktuální informace o COVID-19

Srí Lanka zaznamenala za poslední měsíc tragický nárůst případů onemocnění a úmrtí na COVID-19. Z méně než 200 případů denně vzrostl nyní počet na více než 2 500 nových infekcí denně.

Srí Lanka podala něco málo přes 3 367 220 očkovacích dávek COVID-19, což je dostatečné množství pro pokrytí pouze 7,7% celé populace.

Rodiny, nemocnice, kláštery a každý člověk v zemi prožívají opravdu těžké období. Většina z nás to také zažila – COVID mění životy. Bohužel na Srí Lance jsou nejvíce postiženi chudí obyvatelé, kteří žijí z každodenního příjmu, podporují své rodiny a velký počet dětí. Postižení jsou i drobní obchodníci, kteří prodávají své produkty na místních trzích, ale i ti, kteří již kvůli vážným zdravotním problémům strávili čas v nemocnici a také mnoho dalších. Jakmile dojde těmto lidem příjem, začnou čelit těžko představitelným těžkostem. COVID měl a má zničující účinky na nespočet rodin na Srí Lance.


Havárie lodi a zákaz rybolovu


Zatímco země pokračuje v boji s novou vlnou Covid-19, Srí Lanka čelí další potenciálně ničivé události. 2. června se singapurská nákladní loď, která cestovala z Kataru přes Colombo do Singapuru a Malajsie a přepravovala toxické chemikálie, začala potápět pouhých 14 km od přístavu v Colombu. 20. května vypukl na lodi požár a jen o pět dní později následovala exploze. Jde o jednu z nejhorších ekologických katastrof v oblasti.


Během posledních dvou týdnů se srílanští představitelé pokoušeli udržet situaci pod kontrolou, aby nedošlo k ničivé ekologické katastrofě. Rybolov byl zakázán v okruhu 80 km od vraku, „což způsobilo devastaci tisícům místních obyvatel, kteří jsou závislí na tomto odvětví a na živobytí“.

Kromě nebezpečných chemikálií přepravovala loď obrovské množství plastových pelet, které se nevyhnutelně vylily z kontejnerů lodi a vyplouvají na plážích.


Pro místní obyvatele je moře často jediným zdrojem příjmu, tato tragédie přidala další váhu na bedrech mnoha rodin.


26. června se loď oficiálně potopila. Zatím však nebyla přijata žádná opatření k jeho odstranění. Šéf Úřadu pro ochranu mořského prostředí na Srí Lance uvedl, že odstranění vraku není bezpečné kvůli drsnému monzunovému období, které skončí v září.


53 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page